destacat 01

Fes-te soci d'ISACA BCN

Fer-se soci d'ISACA Barcelona té molts avantatges.

Consultal's aqui

destacat 02

Registra't a un Curs

La tecnologia canvia constantment, però també la seva normativa.

Consulta els nostres cursos

destacat 03

Certificacions

Som experts en certificacions CISA, CISM, CGEIT i CRISC.

Un gran equip al teu abast.

 

El passat 12 de març va tenir lloc la jornada mensual de formació a l'Auditori de l'IL3. Institut de Formació Contínua. La jornada va versar sobre el 5G, sota el títol d'"Introducció als aspectes bàsics que caracteritzen la tecnologia 5G". Xavier Nuñez, Innovation Business Development 5G a i2cat, va ser el ponent de la ponència.

La Jornada va ser patrocinada per Deloitte, Auren, Prosegur, Víntegris, Andornet, OptimumTIC, ITACA i amb el suport institucional de Coettc, COEINF, Consejo General de Economistas, IAITG, ISMS, itSMF, UAB, ATI, Telecos.cat, CCJCC, CESICAT , BQB, Andorra Telecom i l'Institut Municipal d'Informàtica Hàbitat Urbà - Ajuntament de Barcelona.

Xavier Nuñez va fer una introducció a la tecnologia 5G, la seva arquitectura, els conceptes i elements clau, així com les majors avantatges. Va fer una reflexió sobre el seu ús per part de la indústria i la societat en general.

Va Introduir als aspectes bàsics que caracteritzen la tecnologia 5G i que habiliten l'aparició de nous casos d'ús. Va descriure, a alt nivell, nous casos d'ús i les diferents verticals a les quals pot donar servei aquesta nova xarxa mòbil i la innovació introduïda pel 5G. Per últim va donar una ullada als projectes que es troben en marxa en l'actualitat i que poden ser un nou paradigma per a projectes futurs.

asistents 3

Xavier va introduir en les diferents tecnologies facilitadores com són "enhanced Mobile Broadband" eMBB que el seu objectiu principal és oferir serveis multimèdia avançats, "massive Machine Type Communications" nMTC, destinat a servir sensors i actuadors que formen part de la Internet de les Coses, i l'"Ultra Reliable Low Latency" URLLC, comunicacions mòbils amb alta fiabilitat i latències molt baixes és el tret característic d'aquest servei.

Seguidament va fer menció dels indicadors que fan del 5G una tecnologia disruptiva com ara velocitats de pic de fins a 20 Gbps, experiència d’usuari, en qualsevol situació, de 100 Mbps, capacitats per unitat d’àrea de fins a 10 Mbps/m2, latències per sota d’1 ms, capacitats de connexió de dispositius IoT, de fins a 1M de dispositius per Km2, fiabilitat en la transmissió de paquets de fins a cinc 9’s (99,99999%), altes prestacions en mobilitat a altes velocitats, fins a 500 km/h.

Va fer una especial atenció a una de les característiques essencials de la tecnologia 5G com és el Slicing. Aquesta característica permet crear diverses xarxes virtuals dins d'una infraestructura física compartida. Aquestes xarxes virtuals es personalitzen per satisfer dispositius, clients o operadors. És una solució natural per acomodar simultàniament, a través d'una infraestructura de xarxa compartida, l'àmplia gamma de serveis que requereixen casos d'ús específics verticals.

També va comentar l'elasticitat de la xarxa que facilita afegir nous serveis sense redissenyar la xarxa física, o les possibilitats de virtualització SND. Va fer referència és a què les xarxes 5G introduiran cel·les de menor dimensions que poden arribar a la mida de les generades pels actuals encaminadors domèstics, i que seran afegides a la topologia de xarxa.

Finalment va explicar diferents casos d'ús i projectes que en aquests moments s'estan produint com ara l'ambulància connectada o proves amb l'automòbil connectat, pilots en l'entorn del turisme o innovació introduïda per les Smart Cities en matèria de Seguretat.

Al final de la ponència es va establir un interessant debat de com facilitar-ne la implantació i el temps que passarà fins que el 5G serà una realitat.

Barcelona 23 març 2019

PDF Nota de Premsa

PDF Presentació

Calendaris

Juny 2024
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dm
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Patrocinadors

Menu

Suport Institucional

Amunt